DESER OPOWIADA HISTORIĘ. Nawet filigranowy makaronik może zabrać jedzącą go osobę w zmysłową podróż już od pierwszego spojrzenia do ostatniego gryza. Dla Caroline Khoo ta historia zaczęła się, gdy w jej głowie zakiełkował pomysł na formowanie i dekorowanie deserów. Ta książka zawiera przepisy, sprytne sposoby i wskazówki, jak nadać niepowtarzalny wygląd najpopularniejszym wypiekom: armii nadziewanych kremem bezików, nieskruszenie dziewczęcych babeczek, dekadenckich tart, piętrowych tortów, ciasteczek i minilodów. Opanujesz z nią podstawowe umiejętności cukiernika i odtworzysz te czarujące słodkości albo wykorzystasz przedstawione tu pomysły, aby odkryć własny, wyjątkowy styl.
CAROLINE KHOO założyła internetową cukiernię Nectar and stone w 2013 roku, gdy dzięki talentowi do robienia i dekorowania zachwycających ciast i słodyczy, oczywistemu dla jej przyjaciół i rodziny, rozpoczęła karierę w tej dziedzinie. Wykształcenie związane z przemysłem modowym pozwoliło nadać konstrukcji jej wyrobów cukierniczych, ich stylistyce i zdjęciom unikatowy i rozpoznawalny na pierwszy rzut oka charakter. Dzięki gotowości do przesunięcia granic pomysłowości w tworzeniu deserów udało się jej zamienić swoje poczucie miękkiej, kobiecej estetyki w odnoszące sukcesy przedsiębiorstwo i niezwykle popularną platformę sieciową. Pisano o niej w licznych czasopismach i witrynach, między innymi Martha Stewart i Apartment Therapy, a jej stale zyskujące nowych obserwatorów profile w mediach społecznościowych zaowocowały współpracą ze znanymi międzynarodowymi markami.
Zakładając swoją firmę, Nectar and Stone, Caroline Khoo miała wiele obaw i wątpliwości. Jednak uwierzyła w siebie, pozostała sobą i odnosi sukcesy. Robi to, co kocha, we wszystkich projektach zaznaczając swój osobisty styl, budowany na wcześniejszych doświadczeniach i niezwykłej wrażliwości estetycznej. Wybiera proste przepisy oraz nieskomplikowane sposoby dekoracji i aranżacji deserów (na stołach i do zdjęć), podkreśla jednak, że metody ich przygotowywania doskonali i ćwiczy do perfekcji.
Mam nadzieję, że ta książka będzie inspiracją dla wielu osób, które pragną wyrażać siebie poprzez słodkie kreacje… a może myślą o własnej cukierence.
Agnieszka Klimczak, redaktor merytoryczna
Aby napisać i opublikować recenzję musisz się zalogować.