Możliwy odbiór osobisty. W księgarniach w całej Polsce
Jesteś lekarzem, dietetykiem, praktykiem, który ma kontakt z pacjentami wymagającymi specjalistycznego postępowania żywieniowego? A może dopiero studiujesz dietetykę bądź po prostu jesteś osobą, która chce zgłębiać swoją wiedzę w zakresie żywienia w ujęciu klinicznym? Jeżeli tak to właśnie oddajemy w Twoje ręce, jedną z najlepszych na rynku publikacji "Dietetyka kliniczna", będącą kompendium wiedzy z zakresu żywienia klinicznego i leczenia żywieniowego. W podręczniku została omówiona fizjologia układu pokarmowego wraz z kontrolą hormonalną (cały proces pobierania i trawienia pokarmu oraz jego mechanizmy biochemiczne). Następnie przedstawione zostały, na podstawie najnowszych wytycznych i norm, zasady żywienia w różnych grupach wiekowych: dzieci i młodzież, osoby dorosłe i starsze (dietoprofilaktyka chorób związanych ze starzeniem się organizmu). Zostało również omówione żywienie kobiet ciężarnych i karmiących (zapotrzebowanie, szczegółowe wytyczne dotyczące podaży składników odżywczych). Następnie podręcznik opisuje zagadnienia związane z żywieniem w poszczególnych jednostkach chorobowych: chorobach przewodu pokarmowego, cukrzycy, otyłości (chorobach metabolicznych), niedożywieniu, zaburzeniach odżywiania (bulimia, anoreksja), chorobach nowotworowych, chorobach nerek, układu krążenia (choroba niedokrwienna serca, nadciśnienie), postępowanie dietetyczne u pacjentów ze schorzeniami dermatologicznymi, w nietolerancjach i nadwrażliwościach pokarmowych (celiakia, alergia pokarmowa). Pozycja zawiera również podstawy żywienia klinicznego oraz dział poświęcony roli i znaczeniu prebiotyków, probiotyków, suplementów diety i żywności specjalnego przeznaczenia medycznego."Dietetyka kliniczna" to dzieło wielu autorów, praca zbiorowa utworzona przez specjalistów z dziedziny żywienia klinicznego oraz medycyny, pod redakcją prof. dr. hab. nauk med. Mariana Grzymisławskiego, autora wielu publikacji naukowych, specjalisty chorób wewnętrznych, gastroenterologii i dietetyki. Pozycja wydana przez wydawnictwo PZWL.
Aby napisać i opublikować recenzję musisz się zalogować.