"Szkoła cukiernictwa. 100 przepisów szefa kuchni krok po kroku. Le Cordon Bleu" to książka kucharska, w której znajdziemy przepisy na wypieki i desery autorstwa mistrzów z najlepszej szkoły kulinarnej świata.Do cukiernictwa należy podchodzić z pasją i zaangażowaniem. Jedynie wtedy można wyrazić w wypiekach i deserach to, o co naprawdę w nich chodzi. A chodzi tu o sprawianie przyjemności - i to za pośrednictwem wielu zmysłów. Idealny wypiek ma na równi cieszyć węch i podniebienie, a także oczy. Wiedzą o tym doskonale szefowie kuchni z Cordon Bleu. Wie o tym również ceniony na całym świecie Platon Dolivier, który opracował prezentowaną tu książkę."Szkoła cukiernictwa. 100 przepisów szefa kuchni krok po kroku. Le Cordon Bleu" to pozycja obowiązkowa dla wszystkich pasjonatów cukiernictwa. Znajdziecie tu zarówno klasyki ciastkarstwa, jak i nowoczesne, zadziwiające tak smakiem, jak i wyglądem desery. Wszystkie przepisy zostały zilustrowane barwnymi fotografiami, wiele z nich zaopatrzono również we wskazówki szefa kuchni. Książka zawiera dodatkowo listę podstawowych przyborów, które będą niezbędne do przygotowywania tych znakomitych wypieków i deserów.Miłośnikom klasyki szefowie kuchni proponują między innymi: ciasto opera czekoladowo-pistacjowe, ciasto Trzech Króli, tort szwarcwaldzki, placek z truskawkami czy też makaroniki z malinami. Ci, którzy uwielbiają proste przysmaki dla całej rodziny, również znajdą coś dla siebie. Z pewnością przypadnie im do gustu czekoladowe micuits, muffiny z mango i z czekoladą, gorące suflety waniliowe lub tartę Tatin z jabłkami. A jeżeli będziesz mieć ochotę na trochę szaleństwa, znajdziesz tu innowacyjne przepisy na ptysie z yuzu i z czekoladą, kostki waniliowe z fiołkami krystalizowanymi, tartaletki czekoladowo-ślazowe, a nawet tort z aloesem i z poziomkami.To, że Paryż jest uznawany dzisiaj za światową stolicę smaku, zawdzięcza między innymi słynnej kulinarnej szkole Cordon Bleu. Została ona założona w roku 1895. Obecnie to już cała sieć szkół kształcących szefów kuchni na światowym poziomie. Renoma szkoły jest niezwykle znacząca, jako że gotowania uczą w niej laureaci licznych nagród: tak francuskich, jak międzynarodowych. To prawdziwi pasjonaci swojej sztuki. W pracy łączą ogromne doświadczenie i chęć odkrywania nowych smaków. Dzięki temu ich przepisy to zarówno klasyka, jak i innowacje, które zadziwią nawet najbardziej wybrednych smakoszy.
Aby napisać i opublikować recenzję musisz się zalogować.