“Zakłamane jedzenie. Obalamy mity zdrowego odżywiania” to pozycja obowiązkowa dla każdej osoby, która chce jeść racjonalnie i zdrowo.
W temacie żywienia mnożą się opinie, błędy i przesądy. Chaos informacyjny w obecnych czasach utrudnia wyłowienie informacji prawdziwych i rzetelnych naukowo, a w konsekwencji oddzielenie ich od pobożnych życzeń czy mitów. Książka Hanny Stolińskiej pełni funkcję drogowskazu i niczym przewodnik oprowadza nas po świecie kulinariów. Autorka służy swoim czytelnikom wiedzą i doświadczeniem, oddziela ziarno od plew, obala utarte schematy myślenia o odżywianiu oraz unaocznia triki producentów żywności, którzy nierzadko nie mówią nam całej prawdy. W książce znajdziemy mnóstwo przykładów i dowodów na to, że wiele produktów wbrew obiegowej opinii nie przyczynia się do poprawy naszego stanu zdrowia. Olej kokosowy, soja czy liczne super foods zostały szczegółowo omówione, a ich wady i zalety - uwypuklone. Autorka dowodzi, iż brak certyfikatu jakości jeszcze o niczym nie przesądza - podobnie jest w przypadku żywności certyfikowanej, która nie zawsze gwarantuje obiecywane efekty, a często jej spożywanie może być wręcz szkodliwe. Oprócz fachowego opisu korzyści płynących ze spożywania konkretnych produktów w książce znajdziemy również analizy całych diet. Hanna Stolińska odziera z nieskazitelnej opinii m.in. dietę bezglutenową. Przytoczona argumentacja pozwoli osobom rozważającym ten model odżywiania dokonać przemyślanego, indywidualnego wyboru - z korzyścią dla zdrowia.
Hanna Stolińska - propagatorka zdrowego żywienia, dietetyk kliniczny, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Doświadczenie i wiedzę zdobywała również podczas pracy w Instytucie Żywności i Żywienia. Współautorka takich książek, jak “Love Vegan” i “Jeść zdrowiej” (kampania Lidla). Autorka książek “Jelito drażliwe. Leczenie dietą” oraz “Insulinooporność. Leczenie dietą’. Jest również w trakcie pisania pracy doktorskiej pt. “Wpływ diety wegetariańskiej na gęstość mineralną kości u kobiet w okresie okołomenopauzalnym”.