Nieoceniony zbiór przepisów kulinarnych, który pozwoli Ci odkryć niesamowite smaki. Ida Kulawik udowodni Ci, że również doskonałe łakocie przygotujesz nie wykorzystując nabiału."Słodka kuchnia roślinna. Zdrowe desery, ciasta i słodycze bez nabiału" to oryginalna książka kucharska zawierająca przepisy na słodycze przygotowane na bazie zdrowych, pełnowartościowych składników. Przepisy te adresowane są przede wszystkim do wegan, alergików, osób z nietolerancją laktozy bądź glutenu, dzieci, ale także do tych, którzy poszukują ciekawostek kulinarnych lub chcą się cieszyć deserami bez nabiału i jaj. Autorka jest pasjonatką kuchni roślinnej i prowadzi własnego bloga. We wstępie opowiada o swoich ulubionych składnikach, sprzęcie kuchennym oraz wykorzystaniu kaszy jaglanej przy produkcji słodkości. Publikacja podzielona jest na pięć rozdziałów: "Desery", "Trufle, pralinki i batony", "Lody", "Ciasta bez pieczenia" oraz "Wypieki". Zawiera 122 przepisy, w głównej mierze przygotowane na potrzeby książki. Pozostałe były już publikowane na blogu, ale w większości zostały ulepszone i dopracowane. Wszystkie są proste w wykonaniu, bazują na łatwo dostępnych i zdrowych składnikach, takich jak kasze, orzechy, rośliny strączkowe, owoce świeże i suszone. Forma przedstawienia przepisów jest również prosta, dodatkowo opatrzone zostały informacjami o ilości porcji lub sztuk, a także oznaczeniami o braku dodatku cukru czy tłuszczu, braku zawartości glutenu czy możliwości wymiany składników na bezglutenowe.Autorka skonsultowała całość z dietetyczką, specjalistką od diety roślinnej, Iwoną Kibil. Książka jest przepięknie wydana - w twardej oprawie, na wysokiej jakości papierze i w poręcznym formacie. Ogromnym jej atutem są niezwykle apetyczne fotografie wykonane przez Kingę Błaszczyk-Wójcicką.Spodobała Ci się pozycja, przygotowana przez Idę Kulawik? W takim razie koniecznie skorzystaj ze znalezionych tam przepisów i twórz niezapomniane desery dla całej rodziny.
Aby napisać i opublikować recenzję musisz się zalogować.