DADADA.PL | 23.55 zł | do sklepu |
Możliwy odbiór osobisty. Łódź (koszt 5.99 zł) | ||
TANIAKSIAZKA.PL | 24.07 zł | do sklepu |
Możliwy odbiór osobisty. Osobiście można odebrać zamówienia powyżej 24,99 zł. Dla zamówień 24,99 - 98,99 koszt 4,90 zł. Zakupy powyżej 99 zł koszt 0 zł. Punkty odbioru: Białystok, Bielsko-Biała, Częstochowa, Ełk, Gdańsk, Gdynia, Grajewo, Katowice, Kielce, Kraków, Lublin, Łomża, Łódź, Piotrków Trybunalski, Poznań, Przemyśl, Rzeszów, Suwałki, Szczecin, Świdnica, Toruń, Warszawa, Wrocław, Zabrze, Zielona Góra, Zielonka |
||
MATFEL.PL | 25.33 zł | do sklepu |
Możliwy odbiór osobisty. Punkt odbioru: Kraków. | ||
GANDALF.COM.PL | 25.47 zł | do sklepu |
Możliwy odbiór osobisty. Punkt odbioru zamówień: Łódź | ||
GILDIA.PL | 27.90 zł | do sklepu |
Możliwy odbiór osobisty. Punkt odbioru: Warszawa | ||
SWIATKSIAZKI.PL | 29.05 zł | do sklepu |
Możliwy odbiór osobisty. W księgarniach w całej Polsce |
"Zjadanie zwierząt" Jonathana Safrana Foera to pozycja obowiązkowa dla osób, które nie boją się konfrontacji z brutalną prawdą i chcą się dowiedzieć, jak działa machina dostarczająca mięso na sklepowe półki. Lektura grozi przejściem na dietę pozbawioną mięsa, co wcale nie jest aż tak strasznym pomysłem!
Cała historia tej książki sięga dnia, w którym autorowi urodziło się dziecko. Jako przejęty ojciec zaczął pogłębiać swoją wiedzę na temat karmienia dzieci, a następnie stopniowo odkrywał informacje dotyczące mięsa. Nie da się ukryć, że uwielbiane przez wielu befsztyki, steki czy polędwiczki to tkanka mięśniowa zwierząt, które zostały zabite właśnie w tym celu, aby zostać podzielonymi na szereg różnych potraw. Wielu ludzi nie chce jednak słyszeć o procesie, który do tego prowadzi.
Z wrodzonym poczuciem humoru i wyrozumiałością wobec mięsożerców autor opowiada o tym, w jakich warunkach hodowane są zwierzęta. Foer uświadamia czytelnikom, jaki wpływ jedzenie mięsa ma nie tylko na środowisko i społeczeństwo, ale również na gospodarkę. Autor nie bał się konfrontacji z trudną do zaakceptowania rzeczywistością i do tego samego namawia swoich czytelników.
J.M. Coetzee
Dzięki tej książce zostałam wegańską aktywistką.
Natalie Portman
Najlepsi dziennikarze (Michael Pollan, Eric Schlosser) i aktywiści praw zwierząt (Peter Singer, Temple Grandin) - a także Jezus, Gandhi, Pitagoras, Arystoteles, John Locke i Immanuel Kant - zmagali się z pytaniem o to, czy zabijanie zwierząt na mięso jest etyczne. Dzięki tej niezwykle dociekliwej książce Foer dołącza do nich. [...] Zjadanie zwierząt jednak nie nawołuje do przejścia na wegetarianizm. Ta książka to apel o świadomość i odpowiedzialność.
Susan Salter Reynolds, "Los Angeles Times"
Zjadanie zwierząt jest wyjątkowe, ponieważ wegetarianin Foer pozwala farmerom i aktywistom mówić we własnym imieniu. Do zjadaczy mięsa odnosi się z dużą empatią, a jego poczucie humoru słodzi gorzką rzeczywistość.
O, "The Ophra Magazine"
Zjadanie zwierząt to porządna dziennikarska robota z literackim nerwem.
Jessica Roy, "Salon"
Foer przekonuje, że ludzi określają ich wyrzeczenia. Wegetarianizm wymaga rezygnacji z przyjemności prawdziwych i niezastępowalnych niczym innym. Autor ma na tyle dużo odwagi, że nie wstydzi się wymagać tego poświęcenia od swoich czytelników.
Elizabeth Kolbert, "The New Yorker"
To, że za każdym razem, gdy jem befsztyk, zastanawiam się nad tym, czy nie jestem hipokrytą, to wielki sukces autora. W książce pisze: "Musimy odnaleźć miejsce na mięso w debacie publicznej, tak samo jak znaleźliśmy je na naszych talerzach". Po lekturze tej książki, trudno się z nim nie zgodzić.
Geoff Nicholson, "San Francisco Chronicle"
Jeśli znajdą się osoby, których nie przekona sugestywny sposób, w jaki Foer opisuje okropieństwa przemysłowej hodowli zwierząt i oskarża odpowiedzialnych za nią ludzi, to znaczy, że są nieczułe albo głuche na głos rozsądku. Albo i jedno, i drugie.