Najtaniej kupisz w TAKCZYTAM.COM

18.90 zł 149.00 zł 87% taniej
Przewiń aby zobaczyć więcej cen.
Sól i pieprz. Cała gama ostrości

Sól i pieprz. Cała gama ostrości

praca zbiorowa

ISBN:
9788328056077
Wydawnictwo:
Buchmann
Rok wydania:
2021
Oprawa:
Miękka
Format:
19.2 x 23.7 cm
Cena katalogowa:

149.00 zł

Książkę najtaniej kupisz w księgarni TAKCZYTAM.COM

TAKCZYTAM.COM 18.90 do sklepu
Tylko wysyłkowo.
TANIAKSIAZKA.PL 74.50 do sklepu
Możliwy odbiór osobisty. Osobiście można odebrać zamówienia powyżej 24,99 zł. Dla zamówień 24,99 - 98,99 koszt 4,90 zł. Zakupy powyżej 99 zł koszt 0 zł.
Punkty odbioru: Białystok, Bielsko-Biała, Częstochowa, Ełk, Gdańsk, Gdynia, Grajewo, Katowice, Kielce, Kraków, Lublin, Łomża, Łódź, Piotrków Trybunalski, Poznań, Przemyśl, Rzeszów, Suwałki, Szczecin, Świdnica, Toruń, Warszawa, Wrocław, Zabrze, Zielona Góra, Zielonka

Chcemy zaprosić cię do rozgrzewającej zabawy w testowanie gamy ostrych smaków. Odczucie, co jest tylko pikantne, a co już pali przełyk, stanowi kwestię indywidualnej wrażliwości, przyjęliśmy więc własną klasyfikację ostrości potraw, dzieląc potrawy na pikantne, ostre i ,,piekielne".

Dobra wyrazista kuchnia nie może obyć się bez przypraw. Najczęściej używanymi są z pewnością sól i pieprz - to duet obowiązkowy, dzięki któremu jedzenie nie jest mdłe ani nijakie. Jednak, aby dania nabrały zdecydowanej pikanterii, trzeba doprawić je mocniej.

Do najważniejszych przypraw nadających potrawom pikantny charakter należą różne odmiany chilli: cayenne, jalapeno, habanero, piri piri i tabasco, a także czosnek, chrzan oraz imbir.

Ważna jest nie tylko ilość, ale także postać dodanej przyprawy. Świeży pieprz, chili, ząbek czosnku czy korzeń imbiru zawsze będą miały większą moc niż proszek z torebki. Pikantność potrawy wzmacniają również określone kompozycje przypraw.

Nie wszystkie przyprawy pozwalają na uzyskanie najwyższego stopnia ostrości. Chrzan zwyczajowo dodaje się w takich ilościach, aby danie było pikantne, ewentualnie ostre - jak choćby krem czy sos chrzanowy. Natomiast gwarancją piekielnego smaku jest jedna z najostrzejszych papryczek - habanero, którą należy używać z dużą ostrożnością.

Testowanie smaków to znakomita okazja do kucharskich eksperymentów oraz odkrywania nowych, tak dzisiaj modnych niekonwencjonalnych połączeń kulinarnych.




Nowości wydawnicze

Bo NIE. Zacznij odmawiać i żyć po swojemu

NATALIA WALOCH
Data premiery: 2024-10-23

Dom masek

ANN FRAISTAT
Data premiery: 2024-10-23

Las Birnamski

ELEANOR CATTON
Data premiery: 2024-10-23

Nawiedzony Rycerz. Batman

LOEB JEPH, TIM SALE
Data premiery: 2024-10-23

Upadek. Jak straciliśmy I Rzeczpospolitą

JACEK KOMUDA
Data premiery: 2024-10-23

Tam, gdzie pada śnieg

ERIN DOOM, FLOW BOOKS
Data premiery: 2024-10-23

Wszystkie pocałunki wiosny

JÓZEFINA PŁOTKA
Data premiery: 2024-10-23

Nie za darmo

LILIANA WIĘCEK
Data premiery: 2024-10-23

Po prostu Jamie

JAMIE OLIVER
Data premiery: 2024-10-23

Malowane diabły

MARGARET OWEN
Data premiery: 2024-10-23

Martwi detektywi. Sandman Uniwersum

RODRIGUEZ JAVIER, JEFF STOKELY, PORNSAK PICHETSHOTE
Data premiery: 2024-10-23