Możliwy odbiór osobisty. W księgarniach w całej Polsce
Niesamowita kultura, smaki i atmosfera Gruzji - kto może o tym opowiedzieć lepiej niż dwoje stałych bywalców tamtych rejonów?Nietypowy cel wakacyjnych wyjazdów, nieodkryta i tajemnicza, a jednak tak bardzo przyjazna i pełna serdeczności dla przybyszów. Gruzja to kraj położony na pograniczu Europy i Azji, który według autorów książki "Gaumardżos" jest miejscem niezwykłym. Gruzini to niesamowicie przyjaźni ludzie, goszczący obcokrajowców z wielką serdecznością, a smaki tamtejszej kuchni na zawsze zapadają w pamięć. Niezwykłe widoki i przyjazne społeczeństwo to nie jedyne, co czeka na przybyszów w Gruzji - Anna Dziewit-Meller i Marcin Meller przedstawiają ten kraj z nieco innej perspektywy. Bazując na mentalności Gruzinów, tłumaczą ich zachowanie i pewne normy, które dla turystów i osób z zewnątrz mogą wydawać się dość nietypowe. W książce znajdują się odpowiedzi na wiele pytań. Dokąd w Gruzinach tak wielkie poczucie dumy narodowej? Jak wielki wpływ ma wiara na ich codzienne życie? Jak celebrują najważniejszy według nich posiłek, czyli suprę?Książka Anny Dziewit-Meller i Marcina Mellera to doskonały przewodnik po gruzińskim świecie, który nie bazuje wyłącznie na suchych faktach geograficznych i punktach turystycznych. To swego rodzaju reportaż, napisany z perspektywy częstych gości w gruzińskich domach. Pokazują oni mentalność tubylców i udowadniają, że mimo wielu różnic kulturowych, Polaków i Gruzinów łączy naprawdę wiele. Jeżeli jeszcze nie byliście w Gruzji, to po przeczytaniu tej książki z pewnością nabierzecie ochoty na odwiedzenie tego kraju!Anna Dziewit-Meller - polska pisarka, dziennikarka, autorka książek dla dzieci, wokalistka. Absolwentka Wydziału Nauk Politycznych Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie.Marcin Meller - polski historyk, dziennikarz i prezenter telewizyjny, dyrektor wydawniczy Grupy Wydawniczej Foksal. Absolwent Wydziału Historycznego Uniwersytetu Warszawskiego. Wieloletni reporter tygodnika "Polityka". Od 2012 roku współpracuje z gazetą "Newsweek".
Aby napisać i opublikować recenzję musisz się zalogować.