Podręcznik akademicki obejmujący niezwykle szeroką problematykę toksykologii żywności "Antyodżywcze i antyzdrowotne aspekty żywienia człowieka" pod redakcją Emilii Kolarzyk.Podręcznik "Antyodżywcze i antyzdrowotne aspekty żywienia człowieka" opracowany został przez zespół specjalistów z różnych ośrodków i poświęcony jest problematyce toksykologii żywności, jej bezpieczeństwa, a także reakcji alergicznych organizmu, jakie mogą wystąpić w odpowiedzi na zawarte w żywności substancje. Podręcznik skierowany jest do studentów medycyny, dietetyki, farmacji i pielęgniarstwa, ale także kierunków przyrodniczych czy rolniczych.Treść podręcznika podzielona została na osiem dużych działów. Pierwszy z nich, zatytułowany "Współczesne i interdyscyplinarne podejście do żywności", przedstawia zalecenia dotyczące żywienia osób zdrowych, a bezpieczeństwo żywności zostało ukazane w świetle polityki, zarówno unijnej, jak i polskiej. Stanowi on doskonałe wprowadzenie do dalszych zagadnień. Drugi dział zatytułowano "Substancje obce nieodżywcze w produktach spożywczych należące do grupy celowo dodanych" i tworzy go osiem rozdziałów. Kolejny dział, powstały z czterech rozdziałów, nosi tytuł "Środowiskowe i antropogeniczne uwarunkowania jakości żywności". Mowa tu o związkach stosowanych w uprawach roślinnych czy hodowli zwierząt, ale także o zanieczyszczeniach żywności pochodzących z opakowań, emisji przemysłowych, środków transportu czy obróbki termicznej. Kolejny dział poświęcony jest oddziaływaniu toksycznemu na organizmy substancji obcych nieodżywczych zawartych w produktach spożywczych i podzielono go na trzy rozdziały. Dalsze działy poświęcone są grzybom oraz roślinom konsumpcyjnym, przyprawowym i olejkodajnym. Przedostatni dział traktuje o ryzyku zdrowotnym związanym z wykorzystaniem nanotechnologii w sektorze rolno-spożywczym, ostatni zaś zatytułowany jest "Alergeny naturalne i dodatki do pokarmów jako przyczyny reakcji nadwrażliwości pokarmowej".Choć podręcznik może odstraszać dość szerokim ujęciem tematyki, to przydatny będzie zarówno w dydaktyce akademickiej, jak i w działaniach edukujących konsumentów. Autorzy powołują się na nowe źródła literackie i wyniki badań, a zagadnienia zostały wyodrębnione przystępnie i klarownie.
Aby napisać i opublikować recenzję musisz się zalogować.