"Żywienie w chorobach przewodu pokarmowego" to przystępnie napisany poradnik dietetyczny pełen przepisów kulinarnych i praktycznych wskazówek.Aby żyć, każdy organizm potrzebuje energii. Ssaki, w tym również ludzie, dostarczają jej sobie w dwojaki sposób: za pomocą oddychania zawartym w powietrzu tlenem oraz poprzez odżywianie. Odżywianie pozwala dostarczyć do komórek ciała niezbędnych substancji odżywczych, a więc cukrów, tłuszczy, witamin, minerałów itp. Sprawne działanie przewodu pokarmowego jest podstawą naszego zdrowia. To za jego pomocą pożywienie jest rozdrabniane, przetwarzane na proste substancje metaboliczne, a zbędne resztki zostają wydalone z organizmu. Jak widać, jest to proces długi i złożony. Na każdym jego etapie mogą, choćby na skutek choroby, wystąpić jakieś nieprawidłowości. Ma to istotny wpływ na zdrowie i codzienne funkcjonowanie. Jednak skutki chorób układu pokarmowego można do pewnego stopnia niwelować. Niezbędna w procesie leczenia jest odpowiednia dieta."Żywienie w chorobach przewodu pokarmowego" to praktyczny poradnik wyjaśniający przyczyny zaburzeń pokarmowych. Zawiera też porady i wskazówki postępowania w konkretnych przypadkach. Zofia Wieczorek-Chełmińska dowodzi, że częstą przyczyną dolegliwości są w tym wypadku błędy żywieniowe, które wynikać mogą choćby z braku znajomości zasad przygotowywania posiłków. Dlatego też na kartach swojej książki zamieściła mnóstwo sprawdzonych przepisów na zdrowe, a przy tym i smaczne potrawy. Diety dla poszczególnych schorzeń są różne, należy więc wiedzieć, co w danym wypadku można spożywać, czego zaś należy wystrzegać się bezwzględnie.Poradnik ten poświęcony został odżywianiu między innymi w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, w stanach po resekcji żołądka, w zespołach upośledzonego trawienia, stanach zapalnych, jak również w przypadku nowotworów. Opublikowany został nakładem Wydawnictwa Lekarskiego PZWL.
Aby napisać i opublikować recenzję musisz się zalogować.