Najtaniej kupisz w CZYTAM.PL

98.49 zł 54.90 zł -79% taniej
Przewiń aby zobaczyć więcej cen.
Główne składniki żywności. Chemia żywności. Tom 1

Główne składniki żywności. Chemia żywności. Tom 1

Opracowanie Zbiorowe

ISBN:
9788301196257
Ilość stron:
300
Wydawnictwo:
Wydawnictwo Naukowe PWN
Rok wydania:
2017
Oprawa:
broszurowa
Cena katalogowa:

54.90 zł

Książkę najtaniej kupisz w księgarni CZYTAM.PL

CZYTAM.PL 98.49 do sklepu
Tylko wysyłkowo.
GILDIA.PL 102.60 do sklepu
Możliwy odbiór osobisty. Punkt odbioru: Warszawa

Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania.

Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności.

W tomie 1 opisano:

  • zakres i rolę chemii żywności;
  • budowę surowców i produktów żywnościowych;
  • udział, właściwości oraz rolę wody, składników mineralnych, sacharydów, lipidów, białek i niebiałkowych związków azotowych;
  • występowanie i właściwości naturalnych barwników surowców żywnościowych oraz związków zapachowych i smakowych;
  • interakcje składników żywności;
  • składniki i reakcje wpływające na reologiczne cechy żywności.

Książka została opracowana przez specjalistów, mających doświadczenie w pracy dydaktycznej i współpracy z przemysłem.  Jest przeznaczona dla studentów wydziałów nauk o żywności na uniwersytetach przyrodniczych i politechnikach, a także wydziałów farmaceutycznych i ekonomicznych oraz dla pracowników gospodarki żywnościowej.




Nowości wydawnicze

W krainie bogów i syren. Legendy Łęgów Odrzańskich

KONRAD HAMKAŁO
Data premiery: 2025-04-22

Ostatni nokturn. Pani na wrzosowisku. Tom 2

LUCYNA OLEJNICZAK
Data premiery: 2025-04-22

Mężczyźni Konstancina. Tajemnice Konstancina. Tom 5

EWELINA ŚLOTAŁA
Data premiery: 2025-04-22